Ga naar hoofdinhoud

Betere Schilder: laat een ander de zonnepanelen weghalen


Niet zelf zonnepanelen gaan demonteren of afdekken voor het schilderen. Dat raadt organisatie De Betere Schilder schilders aan. De organisatie wijst op de risico's die een schilder loopt als het fout gaat.

Zonnepanelen op het dak. Ze komen steeds vaker voor en stellen de schilder dus ook steeds vaker voor uitdagingen. Met de boeiboorden en de goten kun je ze nog negeren, maar bij dakkapellen dien je wel een plan te maken.

Aansprakelijk


De Betere Schilders waarschuwt tegen het zelf gaan demonteren van de panelen om er zo goed bij te kunnen. Het omgaan met zonnepanelen hoort immers niet tot de ‘gebruikelijke werkzaamheden’ van een schildersbedrijf. Als er iets mis gaat en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt aangesproken dan zal een verzekeraar daar moeilijk over kunnen doen. Dan valt niet alleen te denken aan het uit handen laten vallen van het paneel maar ook aan het ondeskundig af- of aansluiten en de schade die dat kan opleveren. De garanties van de leverancier van de panelen vervallen vaak ook als een niet-deskundige er aan gemorreld heeft.

Verzekering

Dan maar een afdekdoek er overheen leggen en omheen bouwen met het klimmateriaal? Of een dure hoogwerker huren en dei kosten doorberekenen aan de klant? Dat is volgens De Betere Schilder ook geen goed plan. Het kan bij schade (door een vallende verfkrabber, door lekkende verf of andere mechanische schade) tot een jammerlijk welles-nietes tussen verzekeraar en schilder leiden. Wordt de schilder aansprakelijk gesteld dan is dat meestal voor de daadwerkelijk veroorzaakte schade, niet voor de vervaningsschade als een bewoner een compleet zonnepaneel moet vervangen. Tegen dergelijke schades zijn de meeste bedrijven wel verzekerd, maar meestal met een fors eigen risico.

Advies

Het advies van de schildersorganisatie is dan ook om de zonnepanelen altijd eerst door een gekwalificeerd bedrijf te (laten) weghalen.

3 reacties op “Betere Schilder: laat een ander de zonnepanelen weghalen

  • Een heel goed idee. Kan kun je ook niet de schuld krijgen als ze kapot zijn .door de schilderwerkzaamheden

  • Fred Statz

    Deze denkwijze bestaat al heel lang, als de verzekeraar het niet dekt, blijf er dan vanaf, demonteren is geen probleem maar monteren en/of aansluiten, om t even wat, is niet verzekerd. Val-schade van schilderijen, interieur verplaatsen, pas op!!
    Gebruik deze regels altijd in je toepassingen op de offerte, de klant is voor jouw service handelingen “altijd” verantwoordelijk.

  • Rocco

    Vorig jaar hebben wij 12 zonnepanelen laten plaatsen op ons dak waaronder 3 stuks onder onze dakkapel. Ik vroeg aan het bedrijf die de zonnepanelen plaatste of dat een probleem kan zijn voor de schilder. Ze zeiden van niet, een goed schilderbedrijf kan daar wel iets overheen leggen. Helaas willen de schilders waarmee ik contact heb opgenomen daar niet aan beginnen, te duur of technisch niet mogelijk of te gevaarlijk ivm valgevaar. Ik heb dit teruggekoppeld aan het bedrijf van zonnepanelen en het werd helaas een welles nietes discussie. Het bedrijf laat ook niets meer van zich horen. Wij zitten nu met een probleem omdat de kozijnen nodig geschilderd moeten worden. We voelen ons wel een beetje bedrogen door dit bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Potkwast 17: Schilderen als een Mark van Bommel

De Betere Schilder signaleert vaktwijfel bij schilders

Akzo zet groene stappen in Noord-Amerika

Video | Schilderen doet Oekraïense vluchtelingen goed

John Frostbrug geschilderd, Waalbrug in de wacht


Naar archief >