Ga naar hoofdinhoud

Bedrijven kunnen duurzaamheidssubsidie aanvragen


Ondernemers kunnen in de periode van 5 september tot en met 5 oktober 2023 de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) bij de overheid aanvragen. Deze regeling geeft subsidie aan bedrijven die grootschalig hernieuwbare energie opwekken of de CO2-uitstoot verminderen.

Dat meldt OnderhoudNL. De overheid wil de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2030 verminderen met ten minste 55% ten opzichte van 1990.

De subsidieregeling SDE++ draagt hieraan bij en zorgt ervoor dat de energietransitie in Nederland haalbaar en betaalbaar blijft.

De SDE++ is een exploitatiesubsidie. Dat betekent dat een bedrijf subsidie ontvangt tijdens de periode dat het de installatie in gebruik heeft (de exploitatieperiode).

De hoogte van deze subsidie hangt af van de marktprijs en de werkelijke hoeveelheid hernieuwbare energie die get bedrijf opwekt of de werkelijke hoeveelheid COdie het minder uitstoot door het gebruik van de installatie.

Vijf hoofdcategorieën

Een bedrijf ontvangt subsidie over een periode van 12 of 15 jaar. Hoeveel jaren het subsidie krijgt, hangt af van de categorie waarbinnen de onderneming het aanvraagt. Er zijn 5 hoofdcategorieën:

 1. Hernieuwbare elektriciteit
  Zon, wind, osmose en waterkracht.
 2. Hernieuwbare warmte
  Vergisting en verbranding van biomassa, compostering van champost, (ultra)diepe geothermie en zonthermie.
 3. Hernieuwbaar gas
  Vergisting en vergassing van biomassa.
 4. CO₂-arme warmte
  Onder andere elektrische boiler, Zon-PVT met warmtepomp, industriële warmtepomp, lucht-water-warmtepomp, daglichtkas, ondiepe geothermie en hergebruik van restwarmte.
 5. CO₂-arme productie
  Afvang en opslag van CO₂, productie van waterstof en geavanceerde hernieuwbare brandstoffen.

Onder deze categorieën vallen verschillende technieken. Zo kan een bedrijf bijvoorbeeld onder de categorie hernieuwbare elektriciteit aanvragen voor zonnepanelen, of onder CO2-arme warmte voor een elektrische boiler, of onder CO2-arme productie voor CO2-afvang en -gebruik.

Zelf energie opwekken of CO2-uitstoot verminderen?

Bron: OnderhoudNL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Noord-Brabant voert ‘duurzame eredivisie’ aan

Miljoenensubsidie voor vier grote monumenten

Duurzame inzetbaarheid financieren met MDIEU-subsidie

College Teylingen bezoekt AkzoNobel

Subsidiepot emissieloze bedrijfsauto’s leeg


Naar archief >