Ga naar hoofdinhoud

Bedrijfsbus op diesel komt straks de stad niet meer in


Bedrijfsbussen op diesel komen vanaf 2025 het centrum van 28 steden niet meer binnen. Deze steden voeren dan een zero-emissiezone in, waardoor alleen elektrische bussen of wagens op waterstof door mogen rijden.

Het gaat om een hele reeks aan grote en middelgrote steden, zoals Amsterdam, Delft, Dordrecht, Ede, Nijmegen en Groningen. De hele lijst is te vinden op een openbare kaart. Daarop staat per zero-emissiezone ook de precieze begrenzing en de invoerdatum.

Over deze zero-emissiezones waren in het kader van het Klimaatakkoord in 2019 al afspraken gemaakt en in de tussentijd is de lijst van deelnemende gemeente gestaag doorgegroeid. In een brief aan de Tweede Kamer laat staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat weten: ‘Ik reken erop dat er snel meer volgen.’

Overgangsregelingen

Euro 5-bestelwagens hebben nog tot en met 31 december 2026 toegang tot zero-emissiezones en euro 6-bestelwagens nog een jaartje langer. De regeling voor Euro 5- en 6-bestelauto’s geldt alleen voor bestaande voertuigen. Nieuwe voertuigen met een Euro 5- of 6-emissienorm mogen vanaf 1 januari 2025 de zero-emissiezones niet meer in.

Met de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s, SEBA, kun je maximaal 5.000 euro korting krijgen als je een nieuwe elektrische bestelwagen koopt of leaset. SEBA kun je combineren met andere regelingen. De regeling loopt tot eind 2025.

Milieuzones

In een aantal grotere steden gelden nu al milieuzones met strengere eisen voor bestel- en bedrijfswagens. Doordat deze steden straks óók zero-emissiezones gaan invoeren, ontstaat er onduidelijkheid over wat nu wel en niet kan, zegt staatssecretaris Heijnen. ‘Bestelauto’s vallen momenteel in vier steden onder de bestaande milieuzone en vanaf 2025 tevens onder het regime van de zero-emissiezone voor stadslogistiek. Ik ben nu met hen in overleg en het blijkt nodig om de milieuzone voor bestelauto’s op te heffen.’ Er zijn al schildersbedrijven die in binnensteden de elektrische bakfiets verkiezen, zoals Van der Weide uit Voorschoten. Bijkomend voordeel: geen gedoe met parkeren.

Bestelauto, het vakblad voor kleintransport, organiseert op donderdag 15 december a.s., van 19.00 tot 21.00 uur een nieuwe editie Bestelauto e-VANt, een online event rond de elektrische bestelauto met de focus op de last mile. Aanmelden kan hier.

(Door Tijdo van der Zee op Installatie.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Van Doorn kiest voor elektrische glasbus

Vanaf juli C-rijbewijs nodig voor zware bestelbus met stekker

Eenderde deel kleinbedrijf vreest elektrisch vervoer

Meer subsidie voor aanschaf elektrische bedrijfswagen

Online event over elektrische bestelauto’s


Naar archief >