Actueel

Autobiografie directeur vastgoedonderhoudsbedrijf

4

Ooit deed  de uit Polen afkomstige Kris Florek uit Zoetermeer slecht betaald schoonmaakwerk. Nu is hij een succesvolle ondernemer in het vastgoedonderhoud met een bijzonder levensverhaal. Deze maand verschijnt een boek hierover.

De Pools-Nederlandse ondernemer Kris Florek groeide op in een achterstandsbuurt in het Poolse Sieradz, bij aan alcohol verslaafde ouders. Op 22-jarige leeftijd kwam hij naar Nederland, zonder kennis van het land en de taal. Aanvankelijk was hij onzeker en vroeg hij zich af of er ooit iets van hem terecht zou komen.

“Ik begon in een Haags restaurant als schoonmaker, voor 3 euro per uur”, vertelt hij. “Pas toen ik besloot om mezelf niet langer als slachtoffer te gedragen, veranderde mijn leven”, zo vertelt hij in zijn boek. Hij werd schilder, zag zijn bedrijf groeien en wist met veel doorzettingsvermogen zijn verleden achter zich te laten.

Gunnen

Bijzonder is dat Florek erin geslaagd is om – naar eigen zeggen – van iets wat aanvankelijk een zwakte leek (het feit dat hij niet in ons land is geboren) zijn kracht te maken. Hij combineert het beste uit Polen met het mooiste van Nederland. In Polen leerde hij hard te werken, in Nederland ontdekte hij wat ondernemers bedoelen als ze elkaar opdrachten ‘gunnen’ (een woord waarvoor geen Poolse vertaling bestaat).

Prijzen

Anno 2017 is Florek onder andere directeur van een groot bedrijf dat is gespecialiseerd in vastgoedonderhoud. In 2014 werd hij door de Stichting Polonus verkozen tot ondernemer van het jaar. In Sieradz, de stad van zijn jeugd, werd hij in 2015 benoemd tot erelid van de Kamer van Koophandel. Ook belandde hij dat jaar in de finale van verkiezing voor de Ondernemersprijs Haaglanden. De Professional Speakers’ Academy benoemde Florek in 2015 tot ‘Best European Member of the year’.

Florek verzorgt lezingen over ondernemerschap voor volle zalen. Dat deed hij onder andere op uitnodiging van de Universiteit van Amsterdam, de Kamer van Koophandel en de Business School Amsterdam. Ook coacht hij andere ondernemers. In Polen is hij de man achter de snackketen Patat & More, waar hij kwaliteitsfriet verkoopt in oranje puntzakken. Hij wil met Patat & More een brug slaan tussen Poolse en Nederlandse ondernemers.

Positieve houding

Over zijn keuze voor Nederland zegt Florek in zijn boek: “Nederland is het land dat mij heeft gegeven wat ik in Polen miste: gezelligheid. En heel veel ontmoetingen met mensen die me laten zien hoe je met een open, positieve houding in het leven kunt staan. Het is alsof ik, na jaren in koud tl-licht te hebben geleefd, een kamer met vriendelijke sfeerverlichting ben binnengelopen.”

“Ik verloochen mijn wortels niet, heb een Pools paspoort en ben niet van plan een Nederlands paspoort te nemen. Nog altijd voel ik me voor vijftig procent Pools, maar mijn andere helft is zo Nederlands geworden dat ik de mensen uit mijn geboorteland soms niet eens meer begrijp.”

Zijn te verschijnen boek is verkrijgbaar in elke boekhandel.

Florek (2e van links) in zijn Poolse patatzaak.

 

4 reacties op “Autobiografie directeur vastgoedonderhoudsbedrijf

 1. Martin Vermeer schreef:

  Vergeet men hier, al dan niet bewust, te vertellen hoe de verhouding van werknemers in nationaliteiten is. Als ik het zou moeten raden, den gok ik 90-10% en dan dus 10% Nederlanders.

 2. jan maurits schreef:

  dag mijnheer Vermeer: Ik heb mijnheer Florek hier naar gevraagd. Hij heeft zelf geen personeel en werkt samen met ca 250 vaste onderaannemingsbedrijven door het hele land. Nederlandse bedrijven in de bouw, installatie, asfalteer, stukadoor etcetera. Toen hij nog wel personeel had was dat in meerderheid Nederlands.
  In SchildersVakkrant nummer 4 een interview met Kris Florek naar aanleiding van zijn boek.

 3. Bert HARSEVOORT schreef:

  Vergeten we niet ook even te vermelden dat er gewerkt werd voor € 3,- per uur. Nog veel triester dan Poolse collega’s.

 4. Jan Maurits Schouten schreef:

  3 euro p/u als eerste baantje in Nederland: schoonmaker in de horeca. Wat idd weinig is. In het vastgoedonderhoud gaat Florek naar eigen zeggen juist voor ‘gunnen’ en ‘win-win’, wat de prijzen goed houdt voor hem en zijn onderaannemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.