Ga naar hoofdinhoud

Arbeidsinspectie houdt elf iIlegale Oezbeken aan


De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft dinsdag tijdens een controle in een pand te Aalten 11 werknemers uit Oezbekistan aangetroffen die niet in Nederland mogen werken. Ze werken vermoedelijk in de bouw.

Hun werkgever blijkt voor hen geen tewerkstellingsvergunning te hebben aangevraagd, terwijl dit wel verplicht is. Volgens de Arbeidsinspectie worden steeds meer Oezbeken naar Nederland gehaald door malafide aannemers. Vaak moeten ze hier onder erbarmelijke omstandigheden voor een laag loon werken.

Het was niet de eerste keer dat de Arbeidsinspectie deze locatie in de gemeente Aalten bezocht. Vorige week bracht de inspectie ook al een bezoek en werden er 8 personen met dezelfde nationaliteit aangetroffen. Ook voor hen had hun werkgever geen tewerkstellingsvergunning aangevraagd.

Verder onderzoekt de Arbeidsinspectie of er sprake is van ernstige benadeling, want de illegale werknemers uit Oezbekistan leefden onder erbarmelijke omstandigheden in het pand te Aalten. Zo sliepen ze bijvoorbeeld met 7 personen op een kamer, kamers zonder daglicht en waren er minimale sanitaire voorzieningen aanwezig.

Tijdens de controle in het pand probeerden de Oezbeken zich te verschuilen voor de inspecteurs. Ze werden onder meer aangetroffen in de kelder, achter gestapelde matrassen en enkelen hadden zich verschanst in een kast.

Het niet aanvragen van een tewerkstellingsvergunning betekent een overtreding van de Wet Arbeid Vreemdelingen (Wav). De betrokken werkgever zal daarvoor worden beboet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Nu te zien: voorselectie Nationale SchildersVakprijs

OnderhoudNL trekt fel van leer tegen vakbonden

Duurzame inzetbaarheid financieren met MDIEU-subsidie

Schilderstudenten trainen met virtuele verfspuit

Kenniskring Restauratieschilders beklimt Domtoren


Naar archief >