Amerikaanse overheid laat koper toe als (verf)ingrediënt tegen virussen • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Amerikaanse overheid laat koper toe als (verf)ingrediënt tegen virussen


Koperlegeringen met een hoog aandeel koper kunnen effectief zijn in het doden van virussen. Verffabrikant PPG expertimenteert er al mee. De Amerikaanse gezondheids- en milieudienst EPA heeft het zware metaal nu toegelaten in stoffen die het doden van het covid-virus ten doel hebben.

Dat diverse metaalsoorten antibacteriële en antivirale werking hebben is al bekend sinds de Romeinen om die reden gouden en zilveren servies maakten. Ook koper doodt micro-organismen en virussen. Het is bijvoorbeeld een zeer effectief bestanddeel van anti-foulings, verven die rompen van schepen beschermen tegen aangroei. Maar in die wereld ook zeer omstreden: antifoulings met koper zijn slecht voor het onderwatermilieu, met name in havens waar veel schepen samenkomen. Koperhoudende verven worden door verschillende landen dan ook teruggedrongen: in Nederland mag de pleziervaart er geen gebruik meer van maken.

Om die redenen verbaast het enigszins dat de Environnemental Protection Agency, de Amerikaanse autoriteit die onder veel meer toeziet op het al dan niet toelaten van stoffen op de Amerikaanse markt, nu koper heeft geregistreerd als toegelaten stof in onder andere verf. Dit in samenwerking met, en op verzoek van The Copper Development Association, een organisatie van koperproducerende bedrijven die zich met ontwikkeling van koper houdende producten bezighoudt.

Volgens de EPA is er succesvol getest met bepaalde koperlegeringen op virussen die lastiger te doden zijn dan het covid-19 virussen en wordt de stof daarom toegelaten. In het bericht van de EPA genoemde toepassingen zijn deurkrukken en andere objecten die veel door verschillende mensen aangeraakt worden.

PaintSquareNews wijst op nieuws uit november, dat verfgrondstoffenfabrikant Corning International een koperhoudende stof (in combinatie met glas-keramische partikelen) ontwikkelt onder de naam Corning Guardiant en dat met verschillende verffabrikanten aan het formuleren van een verf met die stof wordt gewerkt, onder andere met PPG, die de verf ‘Copper Armor’ noemt. De bedoeling is om met de verf veel aangeraakte oppervlakken te bewerken. Voor toelating van deze verf is wel weer een aparte EPA-goedkeuring nodig.

3 reacties

 • Klaas de Wit

  Het gebruik van koper (Cu2O of CuO ionen) in antivirale verven behoeft niet verbazend te zijn dat de EPA dit heeft toegelaten.
  Omdat de vergelijking met een AF-houdende koperoxide bevattende verf niet opgaat.
  Het ligt er helemaal aan in welke (oplosbare of contact) polymere matrix het metaalion is ingebed, de concentratie van het additief (CuO) en de uitloging waarop verschillende werking van AFs zijn gebaseerd. Antivirale verven hebben met uitloging niets van doen, hoogstens met contact. Hierop zal ongetwijfeld wel getest worden/zijn.

 • Jan Maurits Schouten

  Toch worden metalen in verf die werking hebben op bacteriën en virussen als biociden gezien. Zowel in het stuk van de EPA als door de Nederlandse instanties, weet ik toevallig. In NL: gelden er dan strenge biocidenvoorschriften.

  1. Klaas de Wit

   Prettig om te zien dat mijn reacties toch nog door iemand wordt gelezen en gereageerd.
   Ben het in zoverre met u eens dat koper-, organotin- en zinkverbindingen onder de biociden
   vallen. De landbouwbestrijdingsmiddelen Zineb (zinkethyleen-bis-dithiocarbamaat) (insecticide) , Ziram, Diuron als herbiciden hebben ook als gifstoffen gefungeerd.
   Al deze stoffen ongeacht in welke type verf het zit moeten in Nederland aangemeld worden bij het CTGB.
   Zo heeft het schimmelwerende muurverf Inducoat Fungi een toelatingsnr. van het CTGB omdat het zinkpyrithion, 2-octyl-2H-isothiazol-3-on en 3-jood-2-propynylbutylcarbamaat als werkzame stof bevat.
   Het gaat er niet om hoe de gifstoffen worden benoemd, maar in welke hoedanigheid ze worden gebruikt. Hoe men het ook bekijkt het zijn gevaarlijke/zorgwekkende stoffen voor mens, dier en milieu.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Olijfgroen is Sigma’s kleur van 2022

RIVM: Chroom-6 risico op alle Defensielocaties

Onderzoek: heel weinig bekend over microplastics in verf

Jeroen Hagman projectleider duurzaamheid VVVF

Nieuwe witte verf draagt bij aan lager energieverbruik


Naar archief >