Ga naar hoofdinhoud

AkzoNobel komt met winstwaarschuwing


AkzoNobel heeft zijn verwachtingen over het tweede kwartaal naar beneden bijgesteld, schrijft De Telegraaf. De Nederlandse verffabrikant, die voor de vakman Sikkens en Trimetal maakt en voor consumenten Flexa en CetaBever, heeft last van achterblijvende verkopen. Dit wijt wereldspeler aan tanend consumentenvertrouwen en de gevolgen van lockdowns in China.

De operationele winst valt in het tweede kwart van 2022 90 miljoen euro lager uit dan de door Akzo verwachte 340- à 350 miljoen euro. Deze grote bijstelling heeft aandeelhouders aan het schrikken gebracht. Gevolg: een keldering van het Akzo-aandeel met vijf procent.

Met name in Europa, het Midden-Oosten en Afrika is het kwartaal volgens de multinational traag op gang gekomen. De achterblijvende consumentenvraag in Europa raakt het concern hard. Europa is goed voor veertig procent van Akzo’s totale decoratieve verfverkoop. De verwachting is dat het bedrijfsresultaat op decoratieve verf in april, mei en juni daarom vijftig miljoen euro lager uitkomt dan verwacht.

De coronalockdowns in China treffen vooral de coatingdivisie. Deze bedrijfstak ziet het operationeel inkomen veertig miljoen euro lager uitvallen dan de prognose.

Om de tegenvallers het hoofd te bieden, gaat AkzoNobel versneld in de kosten snijden. ‘De huidige zakelijke omgeving is complex en evolueert voortdurend’, tekent De Telegraaf op uit de mond van ceo Thierry Vanlancker. ‘Gezien de macro-economische onzekerheden versnellen we de aanpassingen in onze kostenbasis voor de tweede helft van dit jaar.’

De verfmaker houdt wel vast aan de financiële doelstellingen op de middellange termijn. Het bedrijf blijft zich daarom richten op het behalen van het aangepaste bedrijfsresultaat van tweemiljard euro in 2023. AkzoNobel publiceert op 20 juli zijn financiële resultaten over het tweede kwartaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Biobased coating AkzoNobel voor in Kia EV9

Sweet Embrace is bij AkzoNobel kleur van het jaar 2024

Chinese verfmerk Huarun echt in handen van AkzoNobel

Op missie met kinderen in het Rijksmuseum

Climate Proof kozijn: slechts één keer in de 25 jaar schilderen


Naar archief >