Ga naar hoofdinhoud

AkzoNobel en vakbonden naderen loonakkoord


De mogelijke acties waarmee de vakbonden AkzoNobel onder druk zetten, zijn – in elk geval voorlopig – van de baan. Een verbeterd eindbod voor de nieuwe cao’s ligt op tafel, al blijft een onderhandelingsresultaat nog even uit. CNV Vakmensen, FNV en De Unie gaan eerst de eigen leden raadplegen.

In de fabriek van AkzoNobel in Sassenheim worden verfblikken in rap tempo volgepompt (foto: Riet Debruyne).

AkzoNobel is uitermate tevreden met de percentages die op tafel liggen, FNV is gematigder. De voorgestelde loonsverhoging voor werknemers in de productiehallen is 9,1 procent. Volgens de verffabrikant kan dit percentage – door verbetering van de reiskostenvergoeding en honderd procent doorbetaling bij ouderschapsverlof – oplopen tot 9,8 procent.

Voor de tweede cao binnen het bedrijf, die voor het hogergeschoolde personeel, liggen de percentages genuanceerder. FNV rept van sec 7 procent, terwijl AkzoNobels zegsvrouw Dominique Groenendijk spreekt van een bandbreedte tussen de 7 en 9,4 procent.

Verlofdagen

Dat zit zo: één van de opties die op tafel ligt is dat personeel de kans krijgt vijf verlofdagen ‘in te ruilen’. Doen ze dat, dan beloont het bedrijf ze daarvoor en loopt de stijging van het salaris op tot 9,4 procent. Wie ervoor kiest zijn of haar vakantiedagen later terug te kopen, krijgt er uiteindelijk 7,4 procent bij.

De andere component is gespeend van de vakantiedagenoptie: kiezen de bonden daarvoor, dan gaat het ‘hoger personeel’ er inderdaad met 7 procent op vooruit. Dit getal kan volgens Groenendijk oplopen tot 7,7 procent, eveneens vanwege betere tegemoetkomingen in reiskosten en ouderschapsverlof. Aan de 46 vrije dagen wordt in deze variant niet getornd.

‘Benieuwd hoe dit gaat vallen’

‘Wij wilden iets goeds neerleggen en vinden dat we dat hiermee hebben gedaan’, zegt Groenendijk. ‘Aan de bonden de keuze voor welke optie ze gaan.’ Dat beslissen ze volgende week. ‘Ik ben benieuwd hoe dit bij onze leden gaat vallen’, zegt FNV-onderhandelaar Erik de Vries.

Zijn vakbond had om 10,9 procent loonsverhoging gevraagd. ‘Dat is bijna 4 procent koopkrachtverlies voor het hoger personeel. Onherstelbare schade. Wel zijn we blij dat de verslechteringsvoorstellen om de productiviteit op te schroeven, van tafel zijn. Zijn onze leden tevreden met een van de opties, dan is het klaar. Verwerpen ze de voorstellen, dan komen er desgewenst acties.’

Update: Vakbonden verwerpen Akzo’s loonvoorstellen; ultimatum op komst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Akzo-personeel krijgt er tien of negen procent loon bij

Vakbonden verwerpen Akzo’s loonvoorstellen; ultimatum op komst

Corporatie-employees krijgen er tien procent salaris bij

FNV waarschuwt AkzoNobel: ‘Regel snel goede loonsverhoging’

Rvc-lid Poots-Bijl zegt AkzoNobel vaarwel


Naar archief >