Ga naar hoofdinhoud

AkzoNobel biedt 100 procent UV-uitgeharde houtcoating


Fabrikanten van kozijnen kunnen hun productieproces, volgens AkzoNobel, nu efficiënter en duurzamer maken met een nieuwe, sneldrogende coating die het chemieconcern ontwikkelde.

De Rubbol 100 procent UV-uitgeharde houtcoating voor exterieur gebruik van Sikkens is de eerste in zijn soort. Door tot 16 uur in droogtijd te verkorten kan met dit coatingsysteem aanzienlijk worden bespaard op productietijd en energiekosten, terwijl het tegelijkertijd uitstekende prestaties levert, beweert AkzoNobel.

De productlijn produceert geen uitstoot en er hoeft niet te worden gemengd, waardoor het productieproces duurzamer is, een belangrijke factor voor veel grote klanten van AkzoNobel.

“We weten dat de voordelen van de overgang naar een UV-productlijn duidelijk moeten zijn omdat het voor veel van onze klanten weliswaar een aantrekkelijk vooruitzicht is, maar ook een grote investering betekent”, zegt Simon Parker, directeur van AkzoNobels Industrial Coatings business.

Het coatingsysteem bestaat uit een plamuur, grondverf en aflak voor houten kozijnen en een aflak voor PVC-kozijnen. Ondanks het snellere verwerkingsproces blijven de producten, volgens de fabrikant, voldoen aan de hoge normen van het Sikkens-merk – ‘ze bieden een zeer goede hechting, een uitstekende duurzaamheid en leveren uitmuntende technische prestaties’.

Het nieuwe 100 procent UV-assortiment maakt deel uit van AkzoNobels wereldwijde verweringsprogramma. Met verweringstestlocaties in Europa, Noord-Amerika en Azië-Pacific kan AkzoNobel meer dan 200.000 monsters in verschillende klimaatomstandigheden evalueren en hun duurzaamheid op lange termijn monitoren.


Deel via:

2 reacties

 • Klaas de Wit

  Waarom zegt Akzo in zijn bericht niet dat de producten door middel van Ultra Violet straling uitgehard moeten worden. Het volledige UV-coatingssysteem mag uniek zijn in zijn soort
  de lakken niet.
  In 2007 kwam Akzo bij Boram Opmeer al met een industriële UV-gedroogde lak en Schilder^sCOOL Rotterdam gebruikte het Decorad-systeem met de ‘handheld’ in 2013 als oefening in versneld drogen.
  De Decorad vloerdroger was in 2014 een primeur op de SGA Vakdagen in Gorinchem.

 • Klaas de Wit

  Winkelaar had een vooruitziende blik met het artikel ‘Waarom breken UV-lakken niet door? Voordelen wegen voor ‘gewone’ schilder niet zwaar genoeg’ in het subtitelhoofd eindigde hij met ‘Waarom blijft een doorbraak uit? Schildersblad van 9/2019 (pag. 14-16).
  Zou de doorbraak dan nu gaan plaatsvinden?
  Een goed onderbouwd artikel met deskundigheid gebracht en leesbaar.
  Het Journal für Oberflächentechnik 3/2020 (pag. 40-41) kwam met een emissievrij UV-laksysteem van de firma Emil Frei GmbH & Co. KG uit Bräunlingen (Du), met een aantal industrieel aan te brengen UV-systemen voor panelen, aan te brengen d.m.v. walsen en spuiten.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Heimtextil gaat niet door in januari

Update van factsheet Lichamelijke Overbelasting

Webinar over ‘Vervroegd Uittreden’ en ‘Generatiepact’

Vliegtuigen kampen met afbrokkelende verf

Uitreiking Nationale SchildersVakprijs 2021 terugkijken


Naar archief >