Actueel

Aannemersfederatie Nederland en NOA ondersteunen het initiatief van de Groen Links-fractie in de Tweede Kamer om te komen tot een regeling voor  werknemers met zware beroepen, zoals in de bouw-, afbouw- en infrasector, om eerder met pensioen te kunnen gaan.

Ook bij voorgaande discussies in de Tweede Kamer over verhoging van de AOW-leeftijd hebben aannemersfederatie AFNL en de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA) reeds aangedrongen op mogelijkheden om deze werknemers eerder te kunnen laten uittreden. AFNL en NOA hopen dat andere Tweede Kamer-fracties het voorstel van Groen Links bij de behandeling van de begroting van het ministerie van SZW vandaag zullen steunen.

AFNL en NOA doen graag in overleg met de Tweede Kamer en minister suggesties voor de invulling van een flexibel pensioen/AOW gekoppeld aan het arbeidsverleden voor werknemers met zware beroepen binnen de bouw, afbouw en infra. De meeste werknemers in ambachtelijke beroepen zijn op jonge leeftijd – 16 tot 18 jaar – begonnen met leren/werken en hebben een lang werkzaam leven van vaak ruim 45 jaar achter de rug.

Overigens is uit onderzoek gebleken dat lager opgeleiden, vaak werkzaam in de zware beroepen, een 7 jaar kortere levensverwachting hebben dan hoger opgeleiden. Ten aanzien van een mogelijke regeling moet goed worden bekeken hoe dit in te vullen. Het kan niet zo zijn dat bouwmedewerkers die eerder uittreden worden gestraft met een AOW-korting, aldus beide organisaties.

‘Daarnaast moet voorkomen worden dat zware beroepen worden gekoppeld aan lage inkomens, want dan vallen veel bouwmedewerkers buiten de boot’, stellen AFNL en NOA. Zij hopen dat de Tweede Kamer besluit tot een regeling en willen graag meedenken over de invulling van zo’n regeling.

2 reacties op “AFNL en NOA wensen eerder pensioen zware beroepen

 1. Frans schreef:

  Eindelijk wordt hier weer eens over gepraat.
  Ik werk zelf in de wegenbouw al van af mijn 17 jaar .Zoals het nu
  uit ziet zou ik tot mijn 68ste moeten werken.
  Dan heb ik er 52 jaar gewerkt dat vindt ik wel wat veel.
  En zo zijn er nog veel van mijn collega’s.

  .

 2. ad2 schreef:

  Het zal tijd worden dat er eens serieus werk van gemaakt word ,het kan toch niet echt zo zijn dat we tot we er bij neer vallen moeten blijven werken. Ik zie rondom me heen mensen die niet meer kunnen klimmen niet meer op de knieën kunnen geen steigers meer op kunnen bouwen ,met loopbruggen sjouwen enzoverder, dit kan echt niet meer waar blijft die regeling voor de zware beroepen ? Wat is het toch gemakkelijk om vanuit je pluche stoel te bepalen dat we wel 52 jaar kunnen werken ,ze weten echt niet waar ze het over hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *