Ga naar hoofdinhoud

Aantal schone bedrijfswagens op de weg neemt toe


Het aantal schone, lichte bedrijfsauto’s in Nederland neemt toe. In 2014 reden er 1.200 van dit soort bedrijfswagens rond. In 2022 waren dat er meer dan 11.000.

Dat blijkt uit het net verschenen Trendrapport Logistieke Voertuigen 2022. Schone bedrijfswagens rijden op een elektromotor en zijn volledig uitstootvrij (zero-emissie, ZE)). Steeds meer schildersbedrijven kiezen hiervoor.

Lichte bedrijfswagens zijn bedrijfsbusjes en pick-up trucks van maximaal 3,5 ton. In Nederland rijden nu ruim een miljoen lichte bedrijfsvoertuigen rond. Verreweg het grootste deel daarvan (93%) rijdt op diesel.

Samen zijn lichte bedrijfsvoertuigen verantwoordelijk voor 12% van de totale CO2-uitstoot van het Nederlandse verkeer. Op dit moment is 1,1% van alle lichte bedrijfswagens uitstootvrij, maar dat aandeel groeit.

Nederland probeert het verkeer op allerlei manieren schoner te maken. Bijvoorbeeld met subsidies zoals de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA).

Ook zero-emissiezones helpen mee. In deze zones mogen alleen vracht- en bestelwagens rijden die volledig uitstootvrij zijn. Op dit moment willen 28 steden in 2025 een zero-emissiezone invoeren.


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Interesse in schildersvak lijkt te stijgen

Climate Proof kozijn: slechts één keer in de 25 jaar schilderen

Verfvlek van PPG-stakingen spreidt zich uit

Video | Op de MONUMENT-beurs in Den Bosch

Medewerkers AkzoNobel zamelen ongebruikte verf in voor goede doel


Naar archief >