Actueel

100-jarige ‘Hendrick’ opent deuren

Museumhuis Villa Rams-Woerthe (foto Arjan Bronkhorst)

Vereniging Hendrick de Keyser herstelt en koestert al 100 jaar architectonisch of historisch belangrijke gebouwen en hun interieur. Tot nu toe waren de huizen van de Vereniging nagenoeg gesloten maar vanaf dit jaar komt daar verandering in: ‘Hendrick de Keyser’ opent de deuren!

 

100 Jaar geleden, op 3 januari 1918, is Vereniging Hendrick de Keyser opgericht. De Vereniging zet zich in voor het behoud van historische architectuur en het redden van huizen van de sloop(hamer). In het jaar van haar 100-jarig jubileum organiseert de Vereniging in haar mooiste huizen activiteiten: van een boekpresentatie en de lancering van ‘Museumhuizen’ tot een theaterfestival en concerten.

 

De werkwijze blijft onveranderd

In 1918 richtte de wijnhandelaar Jacobus Boelen samen met onder andere kunstcriticus Jan Veth de Vereniging op om zo de sloop van beeldbepalende huizen tegen te gaan. De huizen werden aangekocht en vervolgens verhuurd. Nog steeds verwerft de vereniging panden om deze vervolgens te restaureren. Gebouwen die door ‘Hendrick de Keyser’ onder haar hoede worden genomen, voldoen aan strenge eisen. Het zijn sprekende voorbeelden van de architectuur of de wooncultuur van een bepaalde periode. De geschiedenis is niet alleen van buiten afleesbaar, maar ook van binnen. Veel aandacht gaat daarom uit naar de bouwhistorische constructies en de kwaliteit van het interieur.

 

2018: deuren open met ‘Museumhuizen’

Dit jaar opent ‘Hendrick de Keyser’ zes van de meest karakteristieke woonhuizen uit haar bezit. Ieder Museumhuis illustreert een kenmerkende fase in de ontwikkeling van het woonhuis. Samen geven ze dan ook een beeld hoe er van de 17e tot en met de 20e eeuw gewoond werd in Nederland.

 

Geen gefluister of afzetkoortjes

Naast verhalen over de architectuur, de geschiedenis en de bewoners, beleven bezoekers het huis vooral zelf. In de Museumhuizen geen gefluister of afzetkoortjes. Ga zitten op de stoelen, drink koffie of bak koekjes in de keuken. In de komende jaren worden 35 Museumhuizen geopend. Het eerste Museumhuis, Villa Rams Woerthe in Steenwijk (foto) is reeds geopend voor publiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.