Home » Vraagbaak» Latex op veegvast granol verwijderen

Latex op veegvast granol verwijderen

Publicatie datum: 12-05-2011

Vraag:

Ik moet van een badkamerplafond en -muur een bladderende laag latex op veegvast granol verwijderen. Veegvast is vermoedelijk deels of slecht voorgestreken. Bij afsteken of stomen beschadig ik het granol. Hoe pak ik dit aan?
 

Antwoord:

Granol is een van de eerste sierpleisters die vooral eind jaren zeventig en begin jaren tachtig van de twintigste eeuw zeer populair was. Granol kan in een waaiervorm worden aangebracht, maar ook staand, in welk geval men een op boomschors lijkende structuur te zien krijgt. Granol wordt met een spaan op de muur aangebracht. Het kan zowel binnen als buiten worden aangebracht. Granol kan over het algemeen gewoon worden overschilderd met muurverf.
Veegvast is een met water oplosbare, goedkope en poederende muurverf. Veegvast verwijderen van sierpleister is niet eenvoudig. Boenen lijkt de enige remedie. Wanneer niet alles te verwijderen is, adviseren we als eerste een fixeermiddel/voorstrijkmiddel toe te passen. Hierna sausen. Aanbevolen wordt eerst een proefvlak uit te voeren. De zwakke schakel is de veegvaste muurverf. Die moet worden verwijderd. Alles moet er dus af. Lukt het niet met borstels, dan is mijn advies het systeem geheel te verwijderen, inclusief granol, en eventueel opnieuw te stukadoren.

Nieuwsbrief Print

0 Reacties op

Reageren