Ga naar hoofdinhoud

Minder opheffingen en faillissementen in 2014


Vorig jaar zijn 187.177 startende bedrijven bijgeschreven in het Handelsregister. Dat is 1,2% minder dan in 2013. Bij de zzp’er staan de organisatieadviesbureaus en de bouw al jaren bovenaan als het gaat om de populairste startersactiviteiten.

In 2014 is het totaal aantal bedrijven in Nederland toegenomen met 5%. Er is sprake van minder faillissementen en er zijn minder bedrijven opgeheven; een voorteken van een herstellende economie, zo concludeert de Kamer van Koophandel in zijn ‘Bedrijvenoverzicht 2014’.

 

Bij de mkb’er is de populairste startersactiviteit het openen van een restaurant of lunchroom. Dit zijn enkele bevindingen van het Bedrijvenoverzicht 2014 van de Kamer van Koophandel

Startende bedrijven 
Van de in 2014 opgerichte bedrijven is het merendeel (145.458) een startende hoofdvestiging, 8.843 zijn startende nevenvestigingen en 32.876 overige oprichtingen (onder andere bv’s, verenigingen en stichtingen). De lichte daling ten opzichte van 2013 wordt mogelijk veroorzaakt door de aantrekkende economie: meer mensen vinden een baan in loondienst. Van de startende zzp’ers kiest bijna 30% voor de zakelijke dienstverlening. Ook probeert de eenpitter het vaak in de bouw.

Bedrijvenstand 
Op 1 januari 2015 telde het Handelsregister in totaal 1.711.100 actieve bedrijven. Ten opzichte van 2014 is er een groei van 5%. De groei komt tot stand door het toenemende aantal zzp’ers (6% t.o.v. 2013). Het aantal zzp’ers is in vijf jaar met 51% is gestegen. De sector dienstverlening vormt veruit de grootste groep. Bij bedrijven in de gezondheidssector is een toename van zo’n 43% zichtbaar.

 

De recente crisis heeft ervoor gezorgd dat de sectoren industrie, bouw, detailhandel, groothandel, logistiek en financiën allen zijn afgenomen. De beperkte interne afzetmarkt die voornamelijk deze sectoren trof en het hoge aantal faillissementen, heeft deze sectoren in de problemen gebracht. Het grootbedrijf staat onder druk. Deze neemt met 1% af. 

Opheffingen en faillissementen 
Ruim 116.947 bedrijven zijn in 2014 uit het Handelsregister geschreven. De sector die het hardst getroffen werd, is ook de sector waar het meest in gestart werd, namelijk de zakelijke dienstverlening. Andere sectoren die veel stoppers kenden, waren de bouw en de detailhandel. In het midden- en klein bedrijf stopten in 2014 vooral ondernemingen in de detailhandel maar ook zakelijke dienstverlening en horeca. Daar waar veel gestart wordt, vallen er ook veel weg. Het jaar 2014 kende 6.903 faillietverklaringen, 21% minder dan in 2013. 

Profiel ondernemer 
De gemiddelde leeftijd van ondernemers ligt op 47 jaar en de gemiddelde starter is 37 jaar. Zzp’ers zijn ouder als ze een onderneming starten dan mkb’ers; 58,8% is jonger dan 40 tegenover 63,7% in het mkb. Het aantal startende ondernemers is toegenomen in de leeftijdsklasse 50-54 jaar. Daarentegen zijn er minder hele jonge startende ondernemers (< 20 jaar). In 2014 is de man-vrouw verhouding van de startende ondernemers respectievelijk 61,7% en 38,3%.

 

In voorgaande jaren lag deze verhouding minder ver uit elkaar. In 2010 bijvoorbeeld was 59,8% van het mannelijke geslacht en 40,2% vrouwelijk. Bij de zzp’ers is deze verhouding zo’n 62% om 38%. Bij de mkb’ers is dit 68% om 32%. Mannen starten met name bedrijven in de bouw, organisatieadviesbureaus, softwareproductiebedrijven of restaurants. Vrouwen starten met name organisatieadviesbureaus, bedrijven in de persoonlijke verzorging, horeca en internethandel. 

 

Download de volledige rapportage Bedrijvenoverzicht 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


30 miljoen subsidie voor emissievrije bedrijfsauto’s

Onderzoek werpt nieuw licht op ‘watergedragen’

Blom komt met VR-simulator voor hoogwerkertraining

Havisten stromen vaker door naar het mbo

Gigantische kinderboekenkast op Haagse muur


Naar archief >