Ga naar hoofdinhoud

Vrijwillige monumentenlijst in Westerveld


Op de lijst staan veel bijzondere monumenten, zoals de bewakingstoren van de voormalige Amerikaanse legerbasis in Havelterberg en de historische ‘diepvrieshuisjes’ in Vledder, Havelte en Wapserveen. Wethouder Van Schelven: “Wij zijn verrast door het enthousiasme bij de eigenaren van gemeentelijke monumenten in Westerveld. Van de vijfenzestig eigenaren die door ons zijn benaderd, hebben zich slechts zeven afgemeld”.

Het college van de Drentse gemeente Westerveld stemt in met de vrijwillige gemeentelijke monumentenlijst voor Westerveld en stelt de gemeenteraad voor deze monumentenlijst vast te stellen. Westerveld is ’s lands eerste gemeente die bij het opstellen van een gemeentelijke monumentenlijst uitgaat van de vrijwillige medewerking door de betrokken eigenaren.

 

De betrokken eigenaren zijn in september tijdens een druk bezochte informatieavond in het gemeentehuis geïnformeerd over de opzet van de gemeentelijke monumentenlijst. De komende maanden worden de eigenaren in opdracht van de gemeente benaderd door Stichting Oversticht voor het maken van een cultuurhistorische omschrijving van het monument.

 

Van Schelven: “De betrokken eigenaren krijgen hierin een duidelijke rol en worden nadrukkelijk uitgenodigd om informatie aan te leveren en mee te praten over de inhoud van de aanstaande gemeentelijke monumentenlijst”. Ook krijgen de eigenaren in samenwerking met de Monumentenwacht Drenthe een gratis bouwkundige inspectie aangeboden met een ‘duurzaam monumentenadvies’. In dit advies wordt aangegeven, hoe je met beperkte middelen, het vaak hoge energieverbruik van historische panden kan verbeteren.

 

Oorlogserfgoed

Naast de historische monumenten is ook het erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog in kaart gebracht. Los van de gemeentelijke monumentenlijst bekijkt de gemeente Westerveld of dit bijzondere erfgoed, wat in Westerveld talrijk en fysiek aanwezig is, een speciale status moet krijgen. De gemeente werkt hierin samen met de provincie Drenthe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Havisten stromen vaker door naar het mbo

Gigantische kinderboekenkast op Haagse muur

Campagne tegen kwast spoelen onder de kraan

West knapt zuidelijk seinwezen op

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt


Naar archief >