Ga naar hoofdinhoud

Mitros zoekt slim renovatieconcept flats


Mitros wil, naar eigen zeggen, dat huurders prettig kunnen wonen. 'Daarom werken we continu aan de verbetering van de kwaliteit van de woningen. Een mooi voorbeeld van kwaliteitsverbetering is het programma flatmettoekomst. Hiermee zoeken we naar een slimme oplossing voor naoorlogse flats.'

Coporatie Mitros heeft een ambitieus plan om naoorlogse flats op te waarderen naar nul-op-de-meter. In het kader van het programma ‘flatmettoekomst’ zoekt de woningcorporatie nu uitvoerende partijen die een slim renovatieconcept kunnen bieden voor de systeembouw flats in Utrecht.

 

Om te zorgen dat deze flats op een betaalbare wijze tientallen jaren mee kunnen, vraagt Mitros de bouwsector om een renovatieconcept volgens het van nul- op- de-meter principe. Hierbij wordt de energierekening van de huurder ingezet voor de kwaliteitsverbetering van de woning. De huurder krijgt zo een nog betere woning met een nieuwe uitstraling voor hetzelfde geld.

 

Mitros laat daarom de bouwsector een proef doen in een flat aan de Camera Obscuradreef in Overevecht. Dit type flat komt veel in Utrecht (ruim 6.000 woningen). Met deze proef kan daagt Mitros de markt uit om op een innovatieve wijze, een energie neutrale en moderne woning te realiseren. Mitros heeft acht lege woningen beschikbaar waar de bouwsector een proef kan doen.  Als de proef een succes is, zullen ook de andere 40 woningen in de flat worden gerenoveerd.

 

De flat

De flat is gelegen aan de Camera Obscuradreef 1-34 te Utrecht in de wijk Overvecht. Het bouwjaar is 1964. Het betreft een portiekflat van vijf lagen hoog met 48 appartementen met energielabel F en G. Er zijn vier verschillende type appartementen, varierend van 3 kamers en 68 m² GBO tot en met 6 kamers en 117 m² GBO. Een portiek ontsluit nu 8 woningen en er is geen lift aan wezig. Kijk voor de indicatieve plattegronden bij de tekeningen

 

Het flatgebouw is gebouwd volgens het Intervam bouwsysteem. Met dit bouwsysteem zijn er in Utrecht in de periode 1963-1967 6.275 woningen gerealiseerd en in heel Nederland ca. 14.000 woningen. Lees meer over het bouwsysteem op de pagina Bouwsysteem Intervam

 

Wat houdt Nul-op-de-Meter in?

Nul-op-de- Meter houdt in dat de in- en uitgaande energie voor verwarming en huishoudelijk gebruik op jaarbasis per saldo nul is. Er wordt dus net zoveel energie opgewekt als bewoners en de woningen nodig hebben. Dat betekent dat de huurder op het gebied van energie geen extra woonlasten heeft. Lees meer op de website.

 

De proef is, volgens Mitros, een succes als een jaar na realisatie, werkelijk blijkt dat de woningen voldoen aan het Nul op de Meter principe.

 

De eerste twee fases van de selectieprocedure lopen van 11 december 2014 tot en met 9 maart 2015. Daarna start de proef die tien weken duurt. Als de proef is afgerond, kiest Mitros een partij die het uiteindelijke renovatieproduct gaat realiseren. De realisatie start waarschijnlijk rond de zomerperiode.

 

Mitros wil, juist gezien het innovatieve karakter (proef) van deze aanbesteding, een zo breed mogelijk groep van ondernemende bedrijven bereiken en aanspreken. De selectie en uiteindelijke gunning vindt plaats in verschillende fases. Bij iedere fase gaan een aantal partijen door welke steeds meer en gerichte informatie zullen krijgen, ook over de criteria. Uiteindelijk wil Mitros met 3 partijen een overeenkomst aan gaan. Deze 3 partijen gaan in concurrentie strijden om de echte realisatie van het blok woningen. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


30 miljoen subsidie voor emissievrije bedrijfsauto’s

Onderzoek werpt nieuw licht op ‘watergedragen’

Blom komt met VR-simulator voor hoogwerkertraining

Havisten stromen vaker door naar het mbo

Gigantische kinderboekenkast op Haagse muur


Naar archief >