Ga naar hoofdinhoud

Aanscherping van aanpak schijnconstructies


Nu geldt deze zogenoemde ketenaansprakelijkheid al in de uitzendbranche voor het betalen van het minimumloon. Ook heeft de Inspectie SZW sinds deze maand 15 extra inspecteurs aangesteld voor het aanpakken van werkgevers die via schijnconstructies minder loon, belasting of lagere premies betalen.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) komt in de loop van volgend jaar met een Wet Aanpak Schijnconstructies, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Er zijn nu nog veel constructies die weliswaar niet gewenst, maar ook niet illegaal zijn.

De minister gaat het voor bedrijven onmogelijk maken om buitenlandse werknemers een deel van het minimumloon als onkostenvergoeding te betalen. Financieel gezien is dit voor de werkgever een voordelige constructie, omdat hij zo minder belasting en sociale premies afdraagt. Het leidt echter tot oneerlijke concurrentie en kan zorgen voor verdringing van binnenlands arbeidsaanbod. Daarnaast wordt het voor werknemers makkelijker om naar de rechter te stappen als zij niet het cao-loon betaald krijgen. Asscher

Het team van 15 nieuwe inspecteurs van de Inspectie SZW wordt in 2014 verder uitgebreid. Naast het aanpakken van schijnconstructies gaat het ook de sociale partners adviseren en ondersteunen bij de handhaving van cao’s.

Minister Asscher:  "Ik ben voor vrij verkeer van werknemers binnen de EU. Maar ik heb ook oog voor de ongewenste effecten ervan. Schijnconstructies met buitenlandse werknemers zijn hier een voorbeeld van. Via die constructies worden werknemers uit andere Europese landen onderbetaald en er ontstaat bovendien oneerlijke concurrentie. Een harde aanpak van schijnconstructies is daarom een belangrijke stap richting een meer fatsoenlijke arbeidsmarkt."

Internationale samenwerking

Bij de aanpak van schijnconstructies is internationale samenwerking cruciaal. De minister heeft de afgelopen periode daarom afspraken gemaakt met Polen, Roemenië en Bulgarije over het uitwisselen van informatie over werkgevers die bijvoorbeeld via schijnconstructies werknemers betalen onder het minimumloon.
 
Minister Asscher hoopt verder tijdens de Europese Raad van 9 december een akkoord te bereiken over een Europese Handhavingsrichtlijn. Deze richtlijn maakt het mogelijk om boetes, bijvoorbeeld voor onderbetaling, in een ander EU-land te innen. Ook kunnen Europese landen elkaar verzoeken om een bedrijf te inspecteren, worden buitenlandse detacherende bedrijven verplicht arbeidsvoorwaarden bekend te maken en kunnen de sociale partners informatie opvragen bij andere lidstaten.

Niet alleen de werkgever, maar ook de opdrachtgever wordt aansprakelijk voor het betalen van het cao-loon aan een werknemer. Zo kunnen opdrachtgevers en aannemers worden aangepakt die weten, of moeten weten, dat de werknemer niet voldoende betaald krijgt. Dat meldt het ministerie van SZW.

5 reacties op “Aanscherping van aanpak schijnconstructies

  • Pieter Guelen

    Waarom zoveel tijd verliezen met opvragen van de gegevens, dit gaat onvoldoende werken door tegenwerking van bestuurlijke instanties in het thuisland. Lees Oost Europa, zij worden er niet beter van.
    Hoe wel op te lossen iedere werknemer in Nederland werkzaam draagt in Nederland zijn sociale verplichtingen en belasting af, waar hij ook vandaan komt, voor de tijd dat hij werkzaam is in Nederland.
    Alle werknemers vallen onder Nederlandse wet en regelgeving,dus lees CAO,en worden volgens het in Nederland geldend miniumloon uitbetaald.
    We hoeven dan alleen iedere werknemer van een pasje te voorzien van belastingdienst dat dit gebeurt.
    Op bouwplaatsen geldt identificatieplicht, ieder bouwbedrijf kan via dit pasje inloggen bij belastingdienst de actuele situatie zien of de afdrachten zijn gedaan. Controleert de opdrachtgever dit niet ( dit moet ook gelden voor particulieren-overheid-woningstichtingen enz. enz.) dat draait deze op voor de afdrachten die niet gedaan zijn.
    Compleet waterdicht WKA ( wet keten aansprakelijkheid) voor alle werknemers. Einde probleem en we krijgen eerlijke concurentie op kwaliteit. Tevens zouden ZZP érs die nu totaal onverzekerd rondlopen ook aangepakt moeten worden om basis sociale verplichtingen af te dragen. Ze kunnen dan een eerlijker uurprijs bedingen voor hun werkzaamheden, en hoeven dan niet te concureren op een veels te lage uurprijs.

  • mulder

    allemaal grote onzin om polen, bulgaren of wie dan ook in nederland te laten werken, terwijl er zoveel nederlanders werkloos thuis zitten, europa moet de grenzen dichtzetten voor werkverkeer.zet er desnoods weer douane neer zoals vroeger, als we zo doorgaan wordt er in ons land in de toekomst meer gewerkt door mensen van buitenaf dan door ons zelf. met als gevolg, dat we dan al helemaal géén baas meer zijn in ons eigen land, let wel, ik heb niets tegen op buitenlanders, maar dan iedereen wel in z’n eigen land werken. men zou in den haag en in brussel, eens moeten denken van uit het oogpunt van de gewone burger cq arbeider, om zo een beeld te krijgen hoe het er nu werkelijk voor staat in nederland, want voor de ministers zelf is er géén vuiltje aan de lucht, die zorgen er wel voor dat ze goed worden bedeeld, allemaal grote onzin..

  • gerard

    Mulder wat een domme opmerkingen. Als de grenzen dichtgaan voor import (van arbeid) moeten de grenzen natuurlijk ook dicht voor export van onze produkten en diensten. Terug naar de tijd van de batavieren. Wilt u dat liever? Het is onze eigen schuld dat onze lonen veel te hoog zijn, niet de schuld van de buitenlanders. Het probleem is opgelost als de heer Mulder en vele anderen bereid zijn om met een salarisverlaging van 50% genoegen te nemen.

  • mulder

    Gerard. wat jij zegt is klinkklare onzin, arbeid in het buitenland zoals nu het geval is, hoeft niet direct betekenen, dat import en export daarom ook aan banden gelegd moeten worden. salarisverlaging van 50 % , waar haal je het vandaan, jan modaal, kan nu al niet rondkomen, of wou je soms met z’n allen in een tent gaan wonen,dan gaan we zeker terug naar de tijd van de batavieren. diegenen die meer dan 3000 euro netto in de maand verdienen, die zouden 50% minder moeten verdien, dan komen we misschien ergens. daarbij heb ik ook niet gezegd dat het de schuld is van de buitenlanders,dat onze lonen daar liggen, waar ze liggen.

  • Jeroen van Ochten

    Ik zou als zelfstandige liever zien dat het voor de gelukszoekers onmogelijk word om de grens over te rijden om zich hier als zelfstandig schilder of bouwvakker uit te geven zonder diploma’s.

    Daarnaast vind ik ook dat we juist meer de consumenten en werkgevers moeten aanpakken die dit soort mensen inhuren.

    Het werken met een pasjes vorm zoals heer Guelen beschrijft lijkt mij een stap in de goede richting.

    De opleidingen zitten vol met jongeren die niet aan de bak komen, en een groot deel daarvan wordt veroorzaakt door gelukszoekers uit het Oostblok die nul kom nul opleiding hebben genoten en dat moet niet kunnen in Nederland waar je als Nederlander voor iedere scheet een papiertje moet halen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt

Restauratie van zeldzame interieurs Bossche stadhuis

Meiden kijken in de keuken bij Van Wijhe Verf

Evers & Evers Glas wint Inclusief Award

AkzoNobel bouwt nieuwe onderzoekslaboratoria


Naar archief >