Ga naar hoofdinhoud

Fermacell viert 25-jarig bestaan


Indertijd gestart als producent van gipsvezelplaten, bracht Fermacell dit bouwmateriaal –aanvankelijk onder de merknamen Vaplex en Vaplus- op de markt als een milieuvriendelijk, flexibel en lichtgewicht afbouwproduct voor droogbouwsystemen. Na 25 jaar is Fermacell nog steeds een veel in utiliteit- en renovatieprojecten toegepaste gipsvezelplaat, waarmee sneller een binnenwand is op te bouwen dan metselen met bakstenen.

Op 14 juni viert Fermacell uit Wijchen het 25-jarig bestaan als fabrikant van gipsvezelplaten en cementgebonden platen.

“De crisis is grotendeels langs ons heen gegaan”, zegt René Verkuijlen, marketing manager FermacellFermacell.JPG. “Natuurlijk signaleren wij de gevolgen van de stagnerende bouwproductie. Maar we merken ook dat  de renovatiemarkt voor woningen de laatste jaren sterk is gegroeid. Wij hebben met onze platen en vloerelementen altijd al een sterke focus op renovatie gehad en we gaan ervan uit dat deze markt interessant blijft, ook als na 2014 volgens de laatste prognoses de nieuwbouw aantrekt.” Om de almaar groeiende internationale vraag naar Fermacell producten te kunnen opvangen, heeft het bedrijf de afgelopen periode de productiefaciliteiten sterk uitgebreid.

“We zien kansen in onder meer ketensamenwerking met industriële partners, die bijvoorbeeld dakelementen maken waarin prefab gipsvezelplaat wordt verwerkt.” Ook ziet Verkuijlen toekomst in coproductie met timmerfabrieken die prefab woningen bouwen en kant-en-klaar afleveren waarvoor Fermacell de halffabricaten heeft geleverd. “We denken dat in ketensamenwerking en prefab werkwijzen een behoorlijk groeipotentieel zit. Denk alleen al aan de aanzienlijke faalkostenreductie die we hiermee ongetwijfeld kunnen realiseren”, meent Verkuijlen.

In kader van de verwachte internationale groeiprognoses heeft Fermacell onlangs een buitenlandse productielocatie in het Noord-Spaanse Santander overgenomen. Hier worden gipsvezelplaten gemaakt voor de Zuid-Europese en Scandinavische markt. “We hebben twee gipsvezelfabrieken in Duitsland, een in Nederland en dit is onze vierde fabriek. Een acquisitie die echt nodig was om een sterk groeiende vraag het hoofd te kunnen bieden.” In een andere Duitse fabriek produceert Fermacell ook cementgebonden platen, waarvan de productiecapaciteit onlangs is verdubbeld omdat Fermacell ook in dit segment een toenemend marktpotentieel verwacht.

Verkuijlen voorziet ook dat de groei in de renovatiemarkt onverminderd blijft doorzetten. “De totale opgave van woningen die nog gerenoveerd en verbeterd moeten worden is enorm.  Strengere eisen voor brandveiligheid en geluidsisolatie of het transformeren van oude gebouwen vragen om flexibele oplossingen. Onze droge afbouwsystemen zijn daar uitermate voor geschikt. Zeker ook ons revolutionaire halve-doos-in-doos renovatieconcept wat we onlangs introduceerden. Nu zaaien en straks oogsten is ons motto, daarmee zien wij de toekomst zonnig tegemoet”, zegt Verkuijlen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Meiden ‘snuffelen’ aan bèta en techniek op Girls’ Day

Mewa investeert in AI-gebaseerde lichaamsmeting

‘Bijna helft werkenden redt het niet tot pensioen’

Brandbrief over zero-emissiezones

Helft eigenaren stelt woningonderhoud uit


Naar archief >