Home » Nieuws» 'Gemeentelijk selectiebeleid bouwers kan beter'

'Gemeentelijk selectiebeleid bouwers kan beter'

10-05-2012

Gemeentelijke bouwopdrachten gaan lang niet altijd naar het meest geschikte bouwbedrijf. Door verkeerde aanbestedingseisen worden tal van lokale en regionale ondernemingen uitgesloten, terwijl zij zo'n bouwproject misschien wel beter hadden kunnen uitvoeren. Dat zegt voorzitter Henry Meijdam van de Regieraad Bouw Regio Randstad.

 

Dat falende selectiebeleid gebeurt onbedoeld, maar nog wel te vaak; gemiddeld 1 op de 3 keer", constateert Meijdam. Hij zegt dat als voorzitter van de Regieraad Bouw Regio Randstad, waarin overheden en bedrijfsleven samen de vernieuwing in de bouw stimuleren. "Bij dergelijke aanbestedingen weten gemeenten dus niet wat ze missen en is het uiteindelijk de vraag of de euro's van de burger wel zo efficiënt mogelijk worden besteed. Krijgt hij wel de best passende oplossing en kwaliteit, bij zaken als een nieuwe randweg of de herinrichting van het centrum?"

Oorzaak is het gebrek aan ervaring en inzicht – of veiligheidshalve maar vasthouden aan oude patronen. Hoe dan ook, het selecteren is voor de gemeente en haar ingehuurde adviseurs vaak nog vaak een te ingewikkelde klus. Meijdam: "In ruim 15 procent van de openbare aanbestedingen zijn de gevraagde omzeteisen te hoog, volgens onderzoek van het Aanbestedingsinstituut. Ook worden in ruim een kwart van de gevallen teveel referenties gevraagd. Het resultaat is dat diverse bedrijven onnodig en onbedoeld uitgesloten worden. In een derde van alle opdrachten zijn de eisen aan de marktpartijen zelfs niet objectief te meten. Dat kan echt beter!"

Meijdam: "Daarom hebben we als Regieraad op woensdagmiddag 16 mei een speciale bijeenkomst, in het Bouwhuis in Zoetermeer. De gemeente Den Haag, adviserende ingenieurs en bedrijfsleven bieden vanaf 13.30 uur praktische oplossingen aan de vele gemeentelijke ambtenaren die worstelen met de vraag ‘Hoe kom ik tot de beste keuze bij het selecteren van een bouwbedrijf?'.

"Het maatschappelijk nut daarvan kan groot zijn, in deze tijden van forse bezuinigingen. Gemeenten willen graag weten hoe ze slimmer met hun budget kunnen omgaan. We verwachten dan ook veel belangstelling. Jack Amesz van Ingenieursbureau Den Haag komt vertellen hoe zij passend selecteren. Aan de hand van praktijkvoorbeelden legt hij uit welke verbeteringen er in Den Haag zijn doorgevoerd. In deze en andere bijdragen van praktijkmensen komt daarom natuurlijk ook de keuze van de selectie- en gunningcriteria aan de orde, zoals proportionaliteit en past performance. Daardoor krijgen gemeenten inzicht in het beter selecteren van bouwbedrijven die goede oplossingen en kwaliteit bieden, tegen een optimale prijs."

Nieuwsbrief Print

0 Reacties op 'Gemeentelijk selectiebeleid bouwers kan beter'

Reageren

Meer nieuws

05-03-2015

0

Op welke wijze kun je inkopen op waarde in plaats van de laagste prijs en toch besparen? Die vraag staat centraal tijdens een...

Lees verder»

05-03-2015

0

Er zijn een aantal eerder voorgenomen wijzigingen binnen SW Groep doorgevoerd. SW Wolda en SW PéBé zijn nu juridisch...

Lees verder»

05-03-2015

1

Het Heerlense schildersbedrijf Meulenberg, eigendom van Patrick en Philicy Meulenberg, won gisterenavond de...

Lees verder»

04-03-2015

0

In Almere komt een nieuw kenniscentrum voor onderhoud en beheer van vastgoed. Het is een initiatief van de stichting KOBV in...

Lees verder»

04-03-2015

0

De werkgelegenheid in de payrollsector is in het laatste kwartaal van 2014 gestegen. De omzet van de payrollbedrijven...

Lees verder»