Home » Nieuws» Workers Memorial Day

Workers Memorial Day

27-04-2012

1

Morgen, 28 april, is Workers Memorial Day, de internationale dag waarop vakbonden wereldwijd mensen herdenken die door hun werk de dood vonden of gewond raakten. Dat daarvoor een speciale dag in het leven is geroepen geeft aan, hoeveel mensen in een onveilige werkomgeving werken.

 

De Internationale arbeidsorganisatie ILO schat dat per jaar 2,3 miljoen mensen overlijden door hun werk. Door een ongeluk of door bijvoorbeeld kanker, veroorzaakt door het werken met chemicaliën. 28 april is niet alleen een dag om slachtoffers te herdenken maar ook om veiligheid en gezondheid op het werk te promoten. Het uiteindelijke doel moet zijn om door investeren, scholing en training de veiligheid zodanig te verhogen dat iedere werknemer gezond weer naar huis gaat. Zolang dit niet zo is, is het goed ons jaarlijks te bezinnen, aldus ILO. workers

 

Nederland doet niet aan officiële registratie van overlijdensgevallen in arbeidssituaties, maar het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten heeft berekend dat in ons land jaarlijks ongeveer drieduizend mensen voortijdig overlijden als gevolg van hun werk. In de bouwsector overleden er in 2010 meer dan twintig werknemers tijdens hun werk. Officiële cijfers uit de sector zijn altijd in nevelen gehuld. Bouwwerkgevers verklaren dat ongevallencijfers te negatief worden weergegeven. Daardoor ontstaat een verkeerd beeld van de bouw, zo wordt aan werkgeverskant gedacht.

 

Eerder méér dan minder

FNV Bouw-voorzitter John Kerstens ziet een verband tussen de ongebreidelde flexibilisering in de bouw en het aantal ongevallen. Kerstens: “Als die doorgeschoten flex, die grenzeloze, onfatsoenlijke flex in de bouw niet een halt wordt toegeroepen, voorspel ik eerder méér dan minder ongevallen in de sector. Dat kan namelijk niet anders in een bedrijfstak die in toenemende mate wordt opgeknipt, waar verantwoordelijkheden over de schutting worden gegooid waardoor afstemming en communicatie steeds ingewikkelder worden, en waar een steeds grotere groep werknemers het recht op fatsoenlijke en veilige arbeidsomstandigheden wordt onthouden.”

 

In breed FNV-verband doet FNV Bouw dit jaar mee aan FNV Foto Alarm. Met die fotowedstrijd vestigen de FNV-bonden de aandacht op de risico’s van onveilige werkomstandigheden. Op Workers Memorial Day wordt de winnaar van FNV Foto Alarm bekend gemaakt. 

 

FNV en aangesloten bonden organiseren morgen, 28 april, om 18.00 uur een korte Memorial Day-bijeenkomst met kranslegging bij het Edo Fimmen monument in het Buizenpark op Katendrecht.

Nieuwsbrief Print

1 Reacties op Workers Memorial Day

29-04-2012 Geschreven door Jan van Zelm

Ik zou graag een diepe buiging maken (..en dat voorbeeld laten volgen door met name de nog bestaande maar ook voormalig in de Rijnmond opererende werkgevers die hun medewerkers blootstelden aan asbest) voor hen die al dan niet hun pensioen haalden maar zijn overleden als gevolg van een historische asbestblootstelling tijdens het werk. Helaas konden velen van hen niet weten dat zij 'de sluipmoordenaar'(die ASBEST is..) mee naar huis namen in hun werkkleding en daar vrouw én kinderen aan een dodelijk gevaar op langere termijn blootstelden. Vandaag de dag zijn daar helaas te veel voorbeelden van.Zo'n 900 doden p/jr.
Waarom is er niet reeds écht opgetreden toen het dodelijk gevaar van asbest bekend was.. in 1938 al !! Raad maar.
Het gevaar is absoluut nog niet geweken. Weet u wat 'asbestos' betekent ? "Eeuwigdurend"! Dat geldt óók voor het gevaar ervan. Vergis u niet: één vezel kán fataal zijn .. al duurt het vele jaren.
Wij moeten leren van ook deze geschiedenis.

Reageren

Meer nieuws

05-03-2015

0

Er zijn een aantal eerder voorgenomen wijzigingen binnen SW Groep doorgevoerd. SW Wolda en SW PéBé zijn nu juridisch...

Lees verder»

05-03-2015

1

Het Heerlense schildersbedrijf Meulenberg, eigendom van Patrick en Philicy Meulenberg, won gisterenavond de...

Lees verder»

04-03-2015

1

In Almere komt een nieuw kenniscentrum voor onderhoud en beheer van vastgoed. Het is een initiatief van de stichting KOBV in...

Lees verder»

04-03-2015

0

De werkgelegenheid in de payrollsector is in het laatste kwartaal van 2014 gestegen. De omzet van de payrollbedrijven...

Lees verder»

04-03-2015

1

Van de Nederlandse ziekenhuizen denkt een derde gedeelte dat het budget voor renovatie de komende twee jaar gaat stijgen;...

Lees verder»