Ga naar hoofdinhoud

Schilderwerk bovenaan kluslijst corporaties


Schilderwerk staat de komende twee jaar bovenaan de kluslijst bij woningcorporaties. Dit blijkt uit Corporatiesector in Beeld van BouwKennis.

In het tweejaarlijkse onderzoeksrapport worden onder andere de nieuwbouw- en renovatieplannen van woningcorporaties in beeld gebracht. Ook in de editie van dit jaar is aandacht voor de specifieke klussen die de corporaties voor de komende twee jaar op de planning hebben staan. Van een groot aantal onderhoudswerkzaamheden en woningverbeteringen is de woningcorporaties gevraagd bij hoeveel woningen dit werk zal plaatsvinden tussen nu en 2017.

Schilderwerk bovenaan

Hieruit blijkt dat schilderwerk de klus is die de komende twee jaar het meest zal worden uitgevoerd. 20 procent van de woningen zal worden geschilderd bij planmatig of ad-hoc onderhoud. Het vervangen van de cv-ketel staat bij een minder groot aandeel woningen op de planning, maar bekleedt toch de nummer-2 positie. De keuken, tegels en sanitair maken de top-5 klussen door corporaties compleet.

Buitenschil uit top 5

De top-5 uit te voeren klussen voor de komende twee jaar verschilt qua samenstelling weinig met de meting van 2013. Ventilatiesystemen waren toen in de top-5 te vinden en het vervangen van tegels juist niet. In 2011 werd buitenschilrenovatie dusdanig genoemd dat het, na het schilderwerk, de klus was die men het meest verwachtte uit te voeren. Het vervangen van de buitenschil is in 2015 niet in de top-5 klussen te vinden.

Duurzaamheid drijfveer

Elke editie worden corporaties ook gevraagd naar de belangrijkste reden achter de renovatieplannen. De achterliggende gedachten zijn divers, van noodzakelijk onderhoud tot het vergroten van woningen. Het verbeteren van de duurzaamheid is echter al twee metingen op rij de meest genoemde reden voor renovaties.

Op het gebied van verduurzaming ligt er voor corporaties dan ook al geruime tijd een flinke uitdaging. Hier zijn momenteel ook een aantal zeer concrete doelstellingen aan gekoppeld. Zo is in het Convenant Energiebesparing Huursector afgesproken dat corporatiewoningen in 2021 gemiddeld energielabel B moeten hebben. Het percentage corporaties dat ‘verbeteren van het wooncomfort’ noemt als belangrijkste reden voor renovaties, is de afgelopen jaren afgenomen. Deze reden is in de meting van 2015 dan ook niet onder de twee meest genoemde drijfveren voor renovaties te vinden. Dit geldt echter wel voor ‘het verhogen van het rendement’. Deze reden wordt in 2015 door iets meer dan een op de vijf corporaties genoemd.

Veranderend speelveld

Het speelveld van corporaties staat momenteel in het teken van veranderingen. Zo moeten zij zich bijvoorbeeld vanaf 1 juli 2015 aan de nieuwe Woningwet 2015 houden. Dat betekent onder andere dat corporaties zich meer moeten richten op de kerntaak, waardoor er op nieuwe manieren moet worden gezocht naar rendement en kritischer wordt gekeken naar kasstromen. Partijen die zich richten op corporaties zullen rekening moeten houden met de uitdagingen die er momenteel onder corporaties spelen.

Corporatiesector in Beeld

‘Corporatiesector in beeld’ is gebaseerd op grootschalig onderzoek onder vastgoedmanagers en hoofden technische dienst bij corporaties en uitgebreid deskresearch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Corporatie-employees krijgen er tien procent salaris bij

RVB wil voor onderhoud ook met mkb in zee

Kennisfestival Resultaatgericht Samenwerken

Bouwproductie krimpt in 2024

Savantis houdt online-bijeenkomst over calculeren


Naar archief >