Ga naar hoofdinhoud

Britse verffabrikanten jagen op illegale verfverkoop


De British Coatings Federation, de vereniging van Engelse verffabrikanten, start een jacht op groothandels die oplosmiddelhoudende verf verkopen aan autospuiterijen die daar niet mee mogen spuiten. Er worden zelfs ‘mystery guests’ ingezet tegen het ‘oplosmiddelmisbruik’.

Volgens de BCF wordt de (Europese) VOC-richtlijn voor autospuiterijen, die inmiddels 10 jaar van kracht is,  door zo’n dertig procent van de autospuiterijen in het Verenigd Koninkrijk niet gevolgd, een verfomzet van naar schatting 30 miljoen Britse pond. In die tien jaar is er ook nog niet één spuiterij die met illegale verf spuit vervolgd of beboet.

De  fabrikanten vinden dat oneerlijk tegenover de autospuiterijen die hebben geïnvesteerd in apparatuur om watergedragen verf te spuiten. Volgens de fabrikanten kan het misbruik van de oplosmiddelhoudende verven moeilijk via de distributie worden aangepakken: de verven mogen nog geproduceerd worden en op voorraad worden gehouden, vooral omdat er uitzonderingen op de regelgeving zijn. Zo mogen oldtimers en bijvoorbeeld landbouwvoertuigen nog altijd met oplosmiddelhoudende verf gespoten worden. Maar de oplosmiddelhoudende verven verkopen om er ‘gewone’ auto’s mee te spuiten mag niet.

Daarom richt de BCF zich nu rechtstreeks op de verfgroothandels zelf. Begin dit jaar is er al een informatiefolder gezonden naar die doelgroep met daarin een uitleg van de wettelijke regels, daarna is er een meer dwingende brief uitgegaan. Deze zomer gaat ‘mysterie shoppers’ op pad om bij groothandels verf in te kopen, zogenaamd om auto’s mee te spuiten. De bedoeling is dat de ‘spionnen’ zo informatie inwinnen die wordt gedeeld met de fabrikanten zelf maar ook kan worden overgedragen aan de lokale autoriteiten die sancties kunnen toepassen.

De juridische basis waarop een handelaar veroordeeld zou kunnen worden voor de verkoop van producten die wel legaal zijn maar niet verkeerd mogen worden toegepast blijft in het verhaal van de BCF wel een beetje vaag, het lijkt meer om ‘naming en shaming’ te gaan.

De achterliggende reden van deze campagne lijkt te zijn dat we ons nu in een proefperiode van de Europese wetgeving bevinden. Als in 2017 blijkt dat er teveel oplosmiddelhoudende verf illegaal wordt ingezet, zullen de verven misschien helemaal verboden worden, ook voor de uitzonderignsgevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Meiden ‘snuffelen’ aan bèta en techniek op Girls’ Day

Mewa investeert in AI-gebaseerde lichaamsmeting

‘Bijna helft werkenden redt het niet tot pensioen’

Brandbrief over zero-emissiezones

Helft eigenaren stelt woningonderhoud uit


Naar archief >